PROCEDURE GRIEP- en PNEUMOKOKKEN VACCINATIE

Meer over de griepprik en pneumokokken vaccinatie ....
  • Patiënten die een medische indicatie hebben ontvangen rond 11 oktober de uitnodiging per post.
  • De datum waarop de vaccinaties worden gegeven zijn: 
    donderdag 17 oktober van 16.30u tot 18.00u op locatie Buikslterham, Distelweg 437 en op dinsdag 22 oktober van 16.30u tot 18:00u op locatie Amstelkwartier, Amstelbeststraat 58.
  • De vaccinaties worden in de huisartsenpraktijk gegeven, u mag zelf kiezen naar welke locatie u komt.
  • Bent u beslist niet in de gelegenheid de vaccinatie te halen op 17 of 22 oktober dan kunt u telefonisch contact opnemen met de assistent met het verzoek voor een andere datum.
    Echter het heeft, organisatorisch gezien, onze voorkeur om iedereen op 17 en 22 oktober te vaccineren omdat wij daar op die dagen extra personeel voor hebben ingeroosterd en buiten de vaccinatiemiddagen om zoveel mogelijk ruimte willen behouden voor de reguliere zorg.
    Wij vragen dan ook uw inzet om op 17 of 22 oktober aanwezig te zijn voor uw vaccinatie op locatie Amstelkwartier of Buiksloterham.
  • Denk eraan uw uitnodigingsbrief mee te nemen. Deze hebben wij nodig voor de registratie.
    Patiënten geboren tussen 01-01-1961 en 31-12-1964 ontvangen dit jaar ook een uitnodiging voor de pneumokokkenvaccinatie. Meer informatie over deze vaccinatie kunt u vinden via https://www.rivm.nl/pneumokokken/pneumokokkenprik

De griepprik en pneumokokkenvaccinaties worden tegelijk gegeven. 

De griepprik is voor mensen met:

  • een leeftijd van 60 jaar en ouder.
    Hier horen ook de mensen bij die vóór 1 mei van het volgend jaar 60 jaar worden;
  • een longziekte, zoals astma waarvoor ontstekingsremmers gebruikt worden, COPD(Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische bronchitis of longemfyseem)) en ernstige en langdurige longschade na COVID-19;
  • een probleem in de functie van het hart, zoals na een hartaanval, hartritmestoornissen of hartfalen;
  • Diabetes type 1 en 2; 
  • een nierziekte;
  • weinig afweer door een ziekte (bijvoorbeeld HIV(humaan immunodeficientievirus)) door een medische behandeling, zoals chemotherapie of een beenmergtransplantatie, of door medicijnen die uw afweer lager maken;
  • neurologische en neuromusculaire ziekten (NNMD) zoals mensen met een spierziekte of andere ziekte(n) aan het zenuwstelsel zoals Parkinson of ALS(Amyotrofische Laterale Sclerose), mensen die een hersenbloeding of herseninfarct doormaakten, mensen met epilepsie of kinderen met psychomotore aandoeningen (algehele ontwikkelingsachterstand);
  • zeer ernstig overgewicht (BMI(Body Mass Index) ≥ 40);
  • dementie;
  • een cochleair implantaat;
  • een verstandelijke beperking;
  • een leeftijd vanaf 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij chronische darmaandoeningen).
  • alle mensen die in een verpleeghuis wonen en die niet in één van bovenstaande categorieën vallen.
  • daarnaast mogen alle vrouwen die tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger zijn de griepprik halen. Zij kunnen de vaccinatie halen bij het consultatiebureau.
    Lees meer hierover op: https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/zwangerschap

Als u tot 1 van deze groepen hoort, is het belangrijk dat u in het najaar de griepprik haalt. Ook als u zich gezond voelt. Uw afweersysteem werkt minder goed in het beschermen tegen het griepvirus. Hierdoor kunt u sneller en erger ziek worden door griep en bijvoorbeeld een longontsteking krijgen. Ook kan een bestaande ziekte of aandoening erger worden.

GEEN UITNODIGING GEHAD ... 
Ik behoor niet tot de doelgroep maar wil wel een griepvaccinatie, kan dat? 
Ja dat kan. U vraagt dan bij uw huisarts een recept voor de griepprik. U koopt de griepprik dan zelf bij uw apotheek en gaat met het vaccin naar uw huisarts(assistente) die de prik zet. U moet hiervoor wel een afspraak maken.
 
Apotheken kopen niet veel griepprikken. Het kan zijn dat de griepprik bij uw apotheek op is. Er zijn ook werkgevers die hun werknemers de griepprik gratis aanbieden, bijvoorbeeld als u in een zorginstelling werkzaam bent.
 

Griepprik en kinderen 
Als uw kind behoort tot de doelgroep van de griepprik, krijgt u een uitnodiging van uw huisarts om uw kind te laten vaccineren.
 
De griepprik is veilig voor kinderen vanaf 6 maanden. Is uw kind jonger dan 9 jaar, dan krijgt uw kind na 4 weken een tweede griepprik. Is uw kind jonger dan 9 jaar en heeft het al eerder een griepprik gehad, dan krijgt uw kind 1 griepprik. Ga met uw kind mee naar de afspraak voor de griepprik. Is uw kind ouder dan 9 jaar? Dan krijgt uw kind altijd 1 prik.
 
Kinderen kunnen de griepprik en een andere vaccinatie op dezelfde dag krijgen. Er hoeft geen tijd tussen te zitten. Neem bij vragen contact op met het consultatiebureau of uw huisarts.
 



Naar huis

Geef een reactie