PrEP Begeleiding:
Onze huisartsen verzorgen ook de begeleiding en controles die gepaard gaan met het gebruik van PrEP. PrEP is een pil waarmee je kunt voorkomen dat je HIV oploopt.
PrEP is veilig én effectief. Sinds 2016 is PrEP beschikbaar in Nederland.
PrEP wordt niet vergoed door de zorgverzekering.
PrEP kun je alleen kopen op recept.
Wil je meer informatie over PrEP? Kijk dan op www.prepnu.nl.
Wil je PrEP gaan gebruiken? Maak dan een afspraak met een van de huisartsen.
Stuur een terugbelverzoek naar onze praktijk ⬇️ (voor formulier)
WAT is PrEP ?
PrEP staat voor Pre-Expositie Profylaxe.
Het is een preventieve medische behandeling voor mensen die geen HIV hebben, maar een hoog risico lopen om het te krijgen.
PrEP houdt in dat je dagelijks een pil neemt die twee medicijnen bevat: tenofovir en emtricitabine, die ook worden gebruikt voor de behandeling van HIV.
Wanneer PrEP consequent wordt ingenomen, kan het het risico op HIV-infectie via seks met ongeveer 99% verminderen en via injecterend drugsgebruik met minstens 74%.
PrEP (pre-expositieprofylaxe) kan op meerdere manieren worden toegediend, afhankelijk van het type medicijn en de voorkeuren van de gebruiker:
Dagelijkse tabletten:
Dit is de meest voorkomende manier van PrEP-toediening. Gebruikers nemen dagelijks één pil in, meestal een combinatie van de medicijnen tenofovir en emtricitabine, om een continue bescherming tegen HIV-infectie te garanderen.
Inname op aanvraag
(event-driven of 2-1-1 schema):
Dit schema wordt vooral gebruikt door mannen die seks hebben met mannen (MSM). Het houdt in dat men twee pillen neemt 2-24 uur voor seksueel contact, één pil 24 uur na de eerste dosis, en nog één pil 24 uur later
Injecties:
Er zijn langwerkende injecties in ontwikkeling, zoals cabotegravir. Deze injecties worden eenmaal elke twee maanden toegediend en bieden bescherming zonder dagelijkse inname van pillen.
Topische toepassingen:
Er zijn onderzoeken naar het gebruik van PrEP in de vorm van vaginale gels of rectale zetpillen, maar deze zijn nog niet algemeen beschikbaar en bevinden zich in de onderzoeksfase.